Ingrediënten  2 PERSONEN

  • 2 bananen
  • 4 eieren
  • Kaneel
  • Extra fruit voor topping
  • Olie om in te bakken (kokos, extra virgiene olijf, koolzaad)

Optioneel

  • Superfoods – chiazaden (aminozuren), cacaonibs/poeder (anti-oxidanten), hennepzaden (eiwtitten)

Zaterdagochtend en de mutsen bevinden zich in één en hetzelfde huis!

Kleine muts vervulde tante duty door op te passen op mini muts en voor het gemak bleef ik maar slapen. En dan kom je vanzelf op mijn favoriete moment van de dag, het ontbijt!
I’m a sucker for breakfast en hoeveel ik ook van groenten houd, dit is en blijft mijn favoriete maaltijd van de dag. Favoriete ingrediënt: fruit. Welk fruit dan ook.

Op het moment ben ik wild van bananen. Banaan-havermout, geprakte banaan op een cracker met amandelpasta of mijn all time favorite de banancake, de pannenkoek van banaan.

Toegegeven, het recept is verre van origineel, menig kook- en healthgoeroe heeft het al lang en breed in zijn/haar assortiment opgenomen. Maar waar kookmutsen om draait is juist het helpen herinneren dat gezond en makkelijk zonder moeite hand in hand gaan! En dan kom je vanzelf op kleine juweeltjes als deze.


Bereiding

Pleur alles in een kom en meng.
Daar komt het in feite op neer, maar ik zal het iets genuanceerder uitleggen.

Men neme de bananen en ontdoet deze van de schil. Misschien kom ik ooit nog met ‘de schil is bijzonder heilzaam voor […] omdat […]’, maar vandaag zijn we daar nog niet, dus deponeer ze maar in de dichtsbijzijnde prullenbak.
Rijpe bananen zijn het lekkerst, fruit blijft rijpen en gisten nadat het geplukt waardoor er steeds meer suikers vrijkomen. En hoe zoeter je fruit, des te minder toegevoegde zoetigheden achteraf nodig zijn!
Prak alle bananen vervolgens tot een papje.

Je kunt de eieren meteen bij het bananenmengsel doen, ervaring doet me echter vermoeden dat je ‘banancakes’ luchtiger worden als je de eieren eerst apart klopt. Ik weet niet of dit waar is, maar het kan geen kwaad. Dus breek de eitjes in een kommetje en klop ze los in 2 minuten.

Voeg nu je 2 mengsels samen en doe ik naar gelieve nog superfoods bij. Ik zou ze persoonlijk achteraf toevoegen vanwege de verhitting. Superfoods zijn naar mijn weten altijd rauw, maar de regel voor rauw is ‘niet boven de 42 graden verhit’. Dus zodra je pan heter wordt dan 42 graden doe je eigenlijk een deel van de werking teniet gezien ze zo gezond zijn in rauwe vorm.

Ook nog een dingetje met verhitting, gebruik voor het bakken een goede olie die tegen verhitting kan! Niet alle olie blijft even gezond nadat deze verhit wordt. Goede keuzes zijn kokosolie, extra virgiene olijfolie of een koolzaadolie (canola oil).

Normaal gesproken is dit het punt dat je het beslag verdeelt in prachtige kleine hoopjes in de pan en dat worden na wat stollen dan je pannenkoeken, maar de pan en het beslagje werkten niet mee dus zijn we maar gegaan voor een soort scrambled-banana-mess.
Wat overigens ook verrukkelijk was.

Dus, pannenkoek of scrambled-mess de smaak is fantastisch en heeft geen verdere zoetigheid nodig!

Enjoy!

Liefs,
De musten