Smoothie bowls.

Onwijs hip en happening bij de ‘foodie’ helft van instagram & foodbloggers all around. Namelijk, naast zeer smakelijk zijn deze bowls ook nog eens bijzonder fotogeniek! In America is vooral de Acaï (besje dat zeer rijk is in antioxidanten – niet bewezen – en populair in Brazilië) bowl zeer in trek en men vindt hem op Hollandse bodem ook zeer geregeld in de grote steden.
Wat is deze hype nu precies? Zonder verder onderzoek: een test om te kijken uit welk hout je mixer naar keuze is gesneden. Smooth that frozen fruit!
Na verder onderzoek kom ik er niet echt uit wie met het idee kwam – het is ook te vaak gekopieerd om daar nu nog een punt van te maken. Belangrijker, iedereen is fan. Het kwam denk ik voornamelijk voort uit het constante drinken van je eten en dus het gemis van kauwen. Want waar de huisgemaakte granola naar de bodem van je drinksmoothie zinkt, blijft het op de bowl rustig liggen tot je de perfecte foto hebt kunnen schieten!

Hoe maak je een smoothie bowl?

Door je eigen creativiteit de vrije loop te laten. Pinterest heeft opties – soms zelfs regels – te over, maar ik zou je vooral aanraden de winkel in of markt op te lopen en je keuze te maken vanuit het aanbod.

f4d609526d04cb7fdca849c4bc2f48ef

 

Dit is bijvoorbeeld een optie om je bowl te bouwen, ik persoonlijk prefereer het volgende.

  • Neem fruit als je basis. Niet alleen krijg je zo meteen voldoende vitaminen en vezels binnen voor een goede start van de dag – ervan uitgaande dat dit je ontbijt is – het zorgt ook meteen voor genoeg zoetigheid, zeker wanneer je een deel banaan aan je fruit toevoegd. Cut the added sugar, nog een plus.
  • Kwark, yoghurt, melk – liefst vegan – of een avocado helpen het fruit tot een mooi glad mengsel te krijgen én voegen meteen de benodigde proteïne toe.
  • Extra’s! Huisgemaakte granola, kokossnippers, hennepzaden, cacaonibs, moerbeien, noten, notenpasta to name a few. Wat denk je vandaag meer nodig te hebben? Kan je spijsvertering extra hulp gebruiken gebruik dan extra vezels zoals kokos of havermout. Voel je een verkoudheid opkomen grijp dan naar de rauwe cacao voor de vitaminen en mineralen. Moet deze smoothie minstens tot de lunch een hongergevoel stillen ga dan voor extra proteïne en als geen van het bovenstaande van belang is leef je dan gewoon uit. Zolang het niet te bewerkt is, geen toegevoegde suikers bevat en bij jou in de smaak valt zit je goed!
  • Extra optie waar ik niet zo’n fan van ben is groente aan je smoothie toevoegen. Ik vond munt al een hele opgave. Je moet ervan houden, het maakt dat je smoothie wat meer een.. aarde smaak krijgt. Spinazie, boerenkool, komkommer of andere groene bladgroenten doen het vaak het beste, maar ook hier, schroom niet! Ik zag een zeer aanlokkelijke carrot cake smoothie bowl langskomen op Pinterest die linea recta op het verlanglijstje ging.

En dat is eigenlijk het hele eieren eten. Mijn eigen creaties vind je hieronder, op volgorde van de foto’s:

Banana-berrie smoothie met zelfgemaakte granola
Acaï smoothie van de Juice Brothers
Cherry smoothie met hazelnoten
Ananas-mango-munt smoothie met kokosyoghurt
Blauwe bessen-banaan-cacao smoothie met kwark
Berrylicious smoothie met hennepzaad en rauwe cacao
Banana-chocolate smoothie met rauwe cacao en proteïne poeder
Berrywell ‘murica smoothie met frambozen, blauwe bessen en een gefaalde poging tot een 4th of July tribute

banaan

 

DSC_0694

DSC_0685

DSC_0699

banananana

 

smooth3

berriebanananana

ssb1