Het is nog niet officieel allemaal, maar mijn laatste hapje brood maakte veel duidelijk. Mijn lichaam reageert niet bijster enthousiast op voedsel met gluten. Nu ben ik al vanaf mijn 13e jaar bezig met diëten, gezonder eten, gezonder leven dus een nieuwe ommezwaai in mijn dieet kan er ook nog wel bij! Maar Anouk, wat zijn gluten dan eigenlijk? Ik ben blij dat je het vraagt, dan is mijn zelf geïnitieerde onderzoek toch nog ergens goed voor. Nu kan ik het in mijn eigen woorden doen, maar daar ben ik simpelweg te lui voor en Wikipedia had het antwoord al klaar. “Gluten is de naam van een groep eiwitten die, net zoals zetmeel, worden aangetroffen in het endosperm (kiemwit, blijft achter als het graantje gekiemt is) van granen en de producten die ervan worden gemaakt. Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten. Gluten is niet in water oplosbaar en wordt door de plant opgeslagen in de graankorrel om te dienen als reservevoedsel. Gluten

wordt onderverdeeld in twee groepen eiwitten, de glutenines en de gliadinea.” Mensen met een glutenallergie/intolerantie missen een enzym om deze eiwitten goed af te breken waardoor ze schade kunnen veroorzaken aan de darmwand. Erg onprettig allemaal. De horror! Kun je dan nog wel normaal eten? Nee. Nou, het valt mee. Gelukkig val ik op een goed moment in, er is al vrij veel onderzoek naar glutenallergie gedaan en er zijn talloze blogs op internet te vinden waarop heerlijke recepten staan! Meel is er tegenwoordig in alle soorten en maten (rijstmeel, notenmeel, boekweitmeel, maïsmeel) en natuurwinkels (waar ik toevallig werk) liggen al jaren vol met lekkernijen en glutenvrije opties. Zelfs het reguliere aanbod groeit as we speak dus er zijn opties te over! Daarnaast zou ik mijn reputatie als kookmuts teniet doen als ik niet zelf aan de slag zou gaan voor een nog groter aanbod aan glutenvrije recepten! Worden jullie dan een glutenvrij blog? God hemeltje nee! Mijn lieve zus heeft hier namelijk geen last van! Maar mijn bijdrage wordt wel wat glutenvrijer 😀 Dus, stay tuned voor heerlijkheden. <3!