Het is nu bijna 3 jaar geleden dat ik dacht: “Nee, ik ben er klaar mee. Ik ga me vanaf nú niet meer druk maken over mijn uiterlijk, maar me focussen op gezond en gelukkig zijn!”.

Nou, en dat deed ik.

fries

Laat ik maar gewoon meteen eerlijk zijn, ik heb een eetstoornis gehad en daarom ben ik er nu op gebrand om eerlijke informatie over voeding en de samenwerking van de voedingsindustrie en de media te delen. Ik zal niet zeggen dat zij de reden van mijn probleem waren, maar ze maakten het uit de weg ruimen van het probleem des te moeilijker.

Of het nu een verstoord zelfbeeld is, onwetendheid over wat goed en slecht is of gewoon desinteresse, het lijkt dezer dagen bijzonder moeilijk om normaal, gezond te eten.
Dan is natuurlijk de vraag, wat versta ik onder normaal en gezond? Heel kort door de bocht: dat wat op een goed moment uit de grond steekt, van een boom valt of aan een struik groeit. Een iets uitgebreidere versie zou zijn; fruit, groente, (indien vleeseter) vlees & vis, noten, zaden, peulvruchten, vet, zuivel & granen.

Zie het net als de primaire kleuren. Je kunt alle kleuren van de regenboog maken, maar daarvoor heb je toch echt eerst die drie primaire kleuren nodig anders kom je simpelweg tekort voor het gewenste resultaat.
Met ons lichaam en voeding net zo. Als je dieet voornamelijk bestaat uit een onbewerkte vorm het bovenstaande krijg je zonder problemen alle benodigde voedingsstoffen, vitaminen & mineralen binnen. Het zijn volwaardige voedingsbronnen en ze bezitten van nature alle vezels, vetten, suikers, koolhydraten & eiwitten die ons lichaam nodig heeft om het te verwerken en om te zetten in energie.

Er zijn nu eenmaal continu bepaalde processen aan de gang in ons lichaam en daar heeft het de juiste stoffen voor nodig. Ik zou graag een voorbeeld willen geven, maar ik ben me pas sinds kort op wetenschappenlijk gebied gaan verdiepen (kuch, wetenschappelijke artikelen lezen op internet..), dus daarvoor heb ik nog even niet de juiste kennis 😀

Maar wat ik wél weet is dat veel van de benodigde stoffen niet te verkrijgen zijn uit ‘troostvoer’. Of eigenlijk bijna al het eten dat een reclame heeft. Cola is misschien wel lekker, maar het heeft niet dezelfde werking als water. Waar water je lichaam alleen ondersteund in het dagelijkse werk – we bestaan immers bijna voor de helft uit water – zorgt cola nog voor extra werk! Namelijk het afbreken van de suikers.

Om er nog niet heel erg over uit te weiden, – daar is nog genoeg tijd voor – ik wil onderzoeken hoe makkelijk/moeilijk het is om je aan een waardevol voedingspatroon te houden, een waar je eigenlijk alleen dat eet wat je nodig hebt. En dit is dus de rede dat ik van 1 september tot 24 december geen suiker eet! Nu moet ik iets speciefieker zijn, ik eet geen geraffineerde suikers, geen rietsuiker, geen fructose, dextrose, maltodextrine, aroma, fructose glucosestroop, en eigenlijk bijna alle suikers van deze lijst. De enige uitzonderingen zijn van nature aanwezige suikers in fruit & groente, gedroogd fruit en om het toch een beetje leuk te houden mag ik ook zo nu en dan agavesiroop, palm- en kokosbloesemsuiker vanwege hun lage glycemische index. Dat houdt in dat ze de suikerspiegel niet heel beïnvloedden mits gebruikt met mate.

Ik ben ondertussen al 10 dagen onderweg en tot op heden is het me zeer goed bevallen. Het moet gezegd, ik was al erg gezond – op mijn verslaving aan chocolade rozijnen na – en ik werk in een biologische winkel waar het het meeste toch al gezonder is dan dat wat het kassameisje van de appie op een goede dag over de band ziet rollen.

Ik houd jullie op de hoogte met recepten, mijn ondervindingen op het gebied van gezonde voeding en de manipulatieve trucjes van de reclame!

Tot zover,
Kleine muts

kookrepen

IMG_20150827_182628

P.s. naast zelfbenoemde kookmuts ben ik ook zangeres en vanwege mijn werk, optredens en repetities ben ik even iets minder aan het mutsen! Maar ik kom weer terug zodra deze stroom van optreden voorbij is. Pinky promise!