Ik dacht veel te weten over suiker.

Het grootste verschil tussen geraffineerd en niet geraffineerd is dat een niet geraffineerde vorm alle van nature aanwezige vezels nog bevat die je lichaam helpen om de suiker te verteren. Anders dan dat is suiker gewoon suiker, in any way shape or form. Zo is iets met kokos- of palmsuiker niet suikervrij, maar vrij van geraffineerde suiker. Hetzelfde gaat op voor welke vorm van siroop dan ook, zodra je een geextraheerde vorm van suiker gaat gebruiken voeg je iets toe en is je recept niet suikervrij, punt. We kunnen er niet omheen.

Ok, allemaal heel begrijpelijk. Maar wat ik dan niet weet is hoe we zogenoemde suikervrije producten moeten benaderen. Ik werk in een biologische supermarkt en zoals je van een reform kan verwachten verkopen ook wij onwijs veel alternatieven voor witte, geraffineerde kristalsuiker.
Maar wat moet je met al die alternatieven? Zijn ze echt zoveel beter als wordt beweerd of zitten we onszelf wederom enorm voor de gek te houden.

Ik wil graag alles weten, dus ik ging op onderzoek uit.

  • Stap 1: Suikervrij eten van 1 september tot en met 24 december 2015. Waarom? Je komt pas echt achter alle verborgen suikers in producten als je je best gaat doen ze te vermijden.
  • Stap 2: Internet afstruinen voor berichten, artikelen, posts over suiker.
  • Stap 3: Zoveel mogelijk suikervrije snacks zelf maken of ontdekken.
  • Stap 4: Een shitload aan heerlijkheden verzamelen voor eerste kerstdag. Dan mag ik weer.

Goed, laten we bij het begin beginnen.

Het is nu 14 oktober en ik heb in 40 dagen tijd slechts 2 dagen ge-‘cheat’. Of eigenlijk, bewust ge-‘cheat’. Allereerst hetgene waar de meeste mensen naar vragen als ze horen dat ik suikervrij eet; voel ik echt een verschil?
Het antwoord is simpel en was voor mij bijzonder confronterend, namelijk ja.

Warning: Ik ga het hebben over darmen e.d. Wil je lichamelijke functies en werkingen graag als taboe onderwerp blijven zien raad ik je aan dit stukje over te slaan.

Ik voel me vaker helderder, heb meer energie over de hele dag, geen last van rare dips (mits ik genoeg eet) en nog het allermooiste resultaat, mijn huid, maag en darmen hebben nooit beter gevoeld. Ik heb nogal een moeilijk gestel, bij het minste of geringste spelen mijn maag of darmen op en ik had bijna altijd wel puistjes. Puistjes, gone. Maag, alleen als ik nog hele zoete of vette dingen eet (dadels bijv.) heb ik tijdelijk last van wat maagzuur. Maar de intensiteit en duur zijn enorm afgenomen! Ook mijn darmen zijn nooit rustiger geweest. Ik heb nu alleen nog last van overmatige gasvorming als ik in een korte tijd teveel heb gegeten, verder eigenlijk niet tot nauwelijks en vooral, niet meer dan je van een gezond persoon zou mogen verwachten.

Draagt suikervrij eten bij aan een goede gezondheid? Ik denk het wel, ik durf er alleen niet heel stellig in te zijn.

We horen zoveel over het zoveelste dieet, een nieuwe hype, hoe we nu toch écht gezond kunnen worden, maar in werkelijkheid is het heel erg simpel. Alles met mate.
Die handenvol M&M’s die ik met een housewarming naar binnen werkte heb ik nu al wel verteerd. Is het gezond, nee. Richt het heel veel schade aan? Gezien mijn normale eetpatroon hoogstwaarschijnlijk niet.

Mijn conclusie: Verban de geraffineerde suiker niet compleet uit je dieet, maar kies wat bewuster wanneer je het eet.

Mocht je toch op zoek zijn naar goede alternatieven kan ik die wel bieden, namelijk in de vorm van heerlijke muesli repen. Officieel dus niet helemaal suikervrij, maar wel redelijk suikerarm.

Liefs,
Kleine muts

N.B. Dit is pas mijn eerste post omtrent mijn suikervrije streak, meer volgt! Zoals fruitsuikers, namen voor suiker en ziekte en suiker!